Tevhide Turan (Noran)'dan geleneksel yemek tarifi
Malzemeler(4kişilik):
Su, un, tuz, şeker, tereyağı
Yapılışı:
2 su bardağı un 6 bardak su ile
tencerede karıştırılır. Soğuk suda un açıldıktan sonra kısık ateşte muhallebi
kıvamına gelene kadar kaynatılır; bu esnada 1 çay kaşığı tuz katılır. Kaynamaya
başladıktan sonra 1 su bardağı şeker ilave edilir. Tabaklara alındıktan sonra
başka bir tavada kızdırılmış olan tereyağı xasudanın üzerinde gezdirilir.
Hemşin coğrafyasında köy
yerleşimin çok daha yoğun olduğu zamanlarda kıt kaynaklarla karşılanan bir
tatlı ihtiyacı ’xasuda’. Zira içerdiği malzemeler her ekonomik düzeyde insanın
ulaşabileceği kolaylıkta. Maddi imkânların çok sınırlı olduğu, kent
merkezlerine ulaşımın da dağ yollarından yaya olarak yapılabildiği o dönemlerde
bahçeden kısıtlı miktarda çıkıp, kış aylarında serenderlerde saklanan
yiyeceklerin yetersizliği böylesi seçenekler yaratmaya zorluyor insanları.
Özellikle kış aylarında çay ve
bahçe işlerinin olmaması, aynı zamanda kolay olduğu kadar ucuz olması sebebiyle
tercih edilen bir tatlı oluyor o zamanlarda xasuda. Annemin ’fukara tatlisidur
dee’ diye tabir ettiği bu tatlı aslından tercihten çok özellikle ramazan ayında
baklava yapamayacak kadar fakir olan ailelerin tek alternatifi de aynı zamanda.
Zira özü itibariyle muhallebiden çok da farklı olmayan bu tatlıya süt yerine,
’yokluktan’ su koyuluyor.
Genellikle büyük kazanlarda
yapılan bu tatlının dibini sıyırmak da her devirde olduğu gibi o zamanlar da
çocuklar için eğlenceli bir oyuna dönüşüyor. Bir gün yine kendilerine babaanneleri
tarafından bahşedilen bu eğlencenin tadını çıkaran annemin dayı kızları Gülnaz
ve Hilal kapının önünden geçen bir hala tarafından uyarılıyor: “Ka kezler,
dibini yemayun düğününüzde kar yağar.” Bu çarpıcı uyarı kızlardan Hilal’i
caydırmaya yeterken, kardeşi Gülnaz duruma muzipçe bir çözüm önerisi getirerek
kardeşini rahatlatıyor: “Ye hilal ye! Şemsiyemuzi tutacağuk…”
Görkem Turan (Noran)
Gor Dergisi Sayı 2 Bahar 2015
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder