26 Şubat 2018 Pazartesi

GOR ÇIKIYOR !



Günümüz toplumlarında var olan bütün halklar, dil, kültür ve inanç grupları insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Yeryüzündeki bütün dil, kültür ve inançların var olma, kendini geliştirme ve yarınlara taşıma hakkı temel insan haklarındandır. Tarihte birçok dil ve kültür yok oldu, birçok dil ve kültür de yok olma tehdidi altındadır. Ülkemizde Hemşin dili ve kültürü ile birlikte birçok dil ve kültür de yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu durum BM raporlarıyla da belgelenmiştir. Son yüz elli yılda ulus devletlerin halkları homojenleştirmeyi hedefleyen tek dil, tek millet, tek devlet politikaları ve kapitalizmin üretimi merkezileştirmesi sonucu, kırsal alandan metropollere yaşanan göçler, değişik halklar, dil ve kültür grupları için asimilasyon tehdidini çok daha yakıcı hale getirmiştir.

Giderek yok olma riski, dil ve kültürlerin kendini koruma ve geliştirme reflekslerini de harekete geçiriyor, değişik halklar ve kültürlerden insanlar örgütleniyor, kendi kültür ve dillerinin yaşatılması ve yarınlara taşınması için farklı biçimlerde mücadele ediyorlar. Günümüzde yok olmakta olan dil ve kültürleri yaşatmanın yolu bu dillerin; eğitim, kültür, sanat, ticaret vs. gibi modern yaşam alanlarında kullanılmasından geçiyor. Ana dillerin kamusal hak olarak yasal güvenceye kavuşturulması, ana dilin öğrenilmesi, ana dilde eğitim, kültürel, sanatsal üretimler ve yayın faaliyeti bu mücadelenin önemli alanlarındandır.

Bizler bunun bilincinde olan bir grup Hemşinli 2013  Aralık ayında bir araya geldik ve sonrasında sürdürdüğümüz çalışmalar sonucu, Hemşin kültürü, dili, tarihi alanında kültürel, sanatsal, akademik üretimlere zemin olacak ve zamanla kitap, broşür, albüm, film, video vs çeşitli yayınlar da yapabilecek bir yayın kolektifine evrilmesi hedefiyle, 2014’ ün Eylül ayından itibaren, GOR* adıyla, 6 ayda bir Hemşince ve Türkçe olarak yayınlanacak bir dergi çıkarmaya karar verdik.

Gor dergisi; objektif, akademik ve bilimsel kriterlere bağlı, resmi ideolojilerden bağımsız, ırkçılığa ve asimilasyona karşı, nefret, şiddet ve cinsiyetçi söylemlerden uzak bir yayın çizgisi izleyecektir.  

Hemşin kültürü, dili, tarihi alanında kültürel, sanatsal, akademik çalışmaları olan veya bu konulara ilgi duyan dostlarımızı bizimle iletişime geçmeye dergimize yazı ve çalışmalarıyla destek olmaya davet ediyoruz.

Kiri Gor unik , tuk al tev tsketsek.


GOR DERGİSİ YAYIN EKİBİ


*Gor, Hemşince İmece demektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder