26 Şubat 2018 Pazartesi

Amaçlar ve İlkeler


HAMŞETSU KYULTURİ GOR
Hemşin Kültür İmecesi
  
Günümüz toplumlarında var olan bütün halklar, dil, kültür ve inanç grupları insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Yeryüzündeki bütün dil, kültür ve inançların var olma, kendini geliştirme ve yarınlara taşıma hakkı temel insan haklarındandır. Tarihsel, ekonomik, sosyal ve siyasal nedenlerle tarihte birçok dil ve kültür yok oldu, günümüzde de birçok dil ve kültür yok olma tehdidi altındadır. Ülkemizde de Hemşin dili ve kültürü ile birlikte birçok dil ve kültür de yok olma  tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu durum BM raporlarıyla da belgelenmiştir. Son yüzyılda ulus devletlerin halkları homojenleştirmeyi hedefleyen tek dil, tek millet, tek devlet politikaları ve kapitalizmin üretimi merkezileştirmesi sonucu, kırsal alandan metropollere doğru yaşanan göçler, değişik halklar, dil ve kültür grupları için asimilasyon tehdidini çok daha yakıcı hale getirmiştir.

Giderek yok olma riski dil ve kültürlerin kendini koruma ve geliştirme reflekslerini de harekete geçiriyor, değişik halklar ve kültürlerden insanlar örgütleniyor, kendi kültür ve dillerinin yaşatılması ve yarınlara taşınması için farklı biçimlerde mücadele ediyorlar. Günümüzde yok olmakta olan dil ve kültürleri yaşatmanın yolu bu dillerin eğitim, kültür, sanat, ticaret vs. gibi modern yaşam alanlarında kullanılmasından geçiyor. Ana dilin öğrenilmesi, ana dilde eğitim, kültürel, sanatsal üretimler ve yayın faaliyeti bu mücadelenin önemli alanlarındandır.

Bizler bunun bilincinde olan bir grup Hemşinli, Hemşin kültürü, dili, tarihi alanında kültürel, sanatsal, akademik üretimlere zemin olacak, gerektiğinde bunları koordine ve teşvik ederek kitap, dergi, yayın, albüm, film, video vs çeşitli biçimlerde topluma ve gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık edecek bir yayın kolektifi oluşturmak niyetiyle 2013 Aralık ayı içerisinde  İstanbul’da bir araya geldik. Ve sonrasında sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde aşağıda ortaya koyduğumuz amaç ve ilkeler doğrultusunda faaliyet yürütmek üzere HAMŞETSU KYuLTURİ GOR / Hemşin Kültür İmecesi adıyla bir yayın kolektifi oluşturmaya karar verdik.  

Amaçlar;

·         GOR adıyla Hemşin dili, kültürü, tarihi alanında Hemşince ve Türkçe yayın yapacak bir dergi çıkarmak.
·         Hemşin dili ve kültürü konusunda farkındalık yaratarak, Hemşin dil ve kültürü üzerine kültürel, sanatsal, bilimsel, akademik çalışmalar yapılmasına zemin olmak ve bu çalışmaların kitap, dergi, bülten, broşür, video, albüm vs. biçimlerde yayımlanmasına aracılık etmek,
·         Hemşince kültürel ve sanatsal üretimler yapılmasını teşvik etmek,
·         Hemşin dili ve kültürüne ait müzik, destan, masal, hikaye, anı, gelenek, inanış, sözcük vs.
·         Her türlü sözlü değerlerin kayıt altına alınmasına çalışmak,
·         Hemşin tarihi, dili ve kültürüne ilişkin yabancı dillerde yapılmış yayınları Türkçeye kazandırmak,
·         Farklı dil ve lehçelerde eğitim yapılmasına dair kanuni düzenlemeler çerçevesinde Hemşince’nin de okullarda öğretilmesine yönelik müfredat ve eğitim materyalleri üretmek,

İlkeler;


·         Bütün halklar, dil ve inanç grupları eşittir ve insanlık tarihinin ortak değerleridirler.
·         Gor, her tür resmi ideolojiden bağımsız, objektik, akademik ve bilimsel kriterlerle hareket eder,
·         Asimilasyonu bir insanlık suçu olarak görür, bütün dil ve kültürlerin kendilerini var etme ve yarınlara taşıma hakkını savunur.
·         Gor, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, şiddete ve nefret söylemine karşıdır

Yukarıdaki amaç ve ilkelerden heyecan duyan, bu alanda çalışmaları olan veya olabilecek dostlarımızı bu sürece katkı sunmaya, sürecin unsuru olmaya davet ediyoruz.



HAMŞETSU KYULTURİ GOR
   Hemşin Kültür İmecesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder